O Nama

ČUVAMO STARE, RIJETKE I AUTOHTONE SORTE

Naše sjeme okuplja domaćinstva koja se bave skupljanjem, uzgojem i očuvanjem starih, rijetkih i autohtonih sorti sjemena, njegujući pri tome prirodne i tradicionalne načine uzgoja.

Organizovanim i aktivnim sakupljanjem i očuvanjem sjemena starih i rijetkih sorti počeli smo se baviti 2015. godine. Ubrzo zatim, 2016. godine osnovali smo Banku sjemena, koju smo 2017. otvorili za javnost kroz Biblioteku sjemena. Uskoro je iz Biblioteke svako mogao posuditi sjeme, te nakon što ga umnoži dio sačuvati za svoju porodicu, dok je dio bio obavezan vratiti nazad u Biblioteku na službu drugima.

Kako nisu svi članovi Biblioteke bili kadri uzgojiti i vratiti kvalitetno sjeme dobre klijavosti, 2018. godine su se među članovima Biblioteke izdvojili prvi vrijedni uzgajivači i čuvari našeg sjemena. Tako smo 2019. godine zajedno sa domaćinstvima koja su se prije svega izdvojila svojim obrazom, ali i znanjem i praksama u oblasti prirodnog i tradicionalnog načina uzgoja, krenuli u izgradnju Našeg sjemena.

Danas zajedničkim trudom i radom čuvamo kako naše autohtone, tako i svjetske stare i rijetke sorte, a koje se uspješno gaje i kod nas. Većina domaćinstava pri Našem sjemenu se od pamtivijeka bavi uzgojem i očuvanjem starih sorti, njegujući pri tome prirodne i tradicionalne načine uzgoja, šta je i misija Našeg sjemena danas.