O Nama

ČUVAMO STARE I RIJETKE SORTE

Naše sjeme okuplja domaćinstva koja se bave uzgojem i očuvanjem starih i rijetkih sorti, njegujući pri tome prirodne i tradicionalne načine uzgoja.

Aktivnijim sakupljanjem starih i rijetkih sorti počeli smo se baviti 2015. Ubrzo zatim, 2016. smo osnovali Banku sjemena, koju smo 2017. otvorili za javnost kroz Biblioteku sjemena. Uskoro je iz Biblioteke svako mogao posuditi sjeme, te nakon što ga umnoži dio ostaviti za svoju porodicu, dok je dio bio obavezan vratiti u Biblioteku sjemena na službu drugima.

Kako nisu svi članovi Biblioteke bili kadri uzgojiti i vratiti kvalitetno sjeme dobre klijavosti, rijetki su vraćali sjeme, a 2018. su se izdvojili i prvi vrijedni uzgajivači sjemena. Tako smo 2019., zajedno sa domaćinstvima koja su se prije svega izdvojila svojim obrazom, ali i znanjem i praksama u oblasti prirodnog i tradicionalnog načina uzgoja, krenuli graditi ono šta danas zovemo Naše sjeme.

Danas Naše sjeme predstavlja nas nekoliko domaćinstava koji iz ljubavi uzgajamo stare sorte, dijeleći sa vama višak našeg sjemena. Pored naših starih sorti, u našoj skromnoj ponudi ćete vidjeti i neke stare i rijetke sorte iz ostatka svijeta, a koje odlično uspijevaju i kod nas! Želimo vam prijatan odabir sorti i srećnu i berićetnu sjetvu!