O Nama

ČUVAMO STARE, RIJETKE I AUTOHTONE SORTE

Fondacija Naše sjeme okuplja domaćinstva koja se bave sakupljanjem, čuvanjem i umnožavanjem sjemena starih, rijetkih i autohtonih sorti, njegujući pri tome prirodne i tradicionalne načine uzgoja.

 

Aktivnijim sakupljanjem i čuvanjem starih sorti sjemena počeli smo se baviti 2015. godine. Ubrzo zatim, 2016. godine osnovali smo Banku sjemena, koju smo 2017. otvorili za javnost kroz Biblioteku sjemena. Uskoro je iz Biblioteke svako mogao posuditi sjeme, te nakon što ga razmnoži dio sačuvati za svoju porodicu, dok je dio bio obavezan vratiti nazad u Biblioteku na službu drugima.

Kako nisu svi članovi Biblioteke bili kadri uzgojiti i vratiti kvalitetno sjeme dobre klijavosti, 2018. godine su se izdvojili prvi vrijedni uzgajivači i čuvari starih sorti sjemena. Tako smo 2019. godine zajedno sa domaćinstvima koja su se prije svega izdvojila svojim obrazom, ali i znanjem i praksama biološkog uzgoja, krenuli u izgradnju Našeg sjemena.

Danas zajedničkim trudom i radom sakupljamo, čuvamo i umnožavamo kako naša autohtona sjemena, tako i sjemena svjetskih starih i rijetkih sorti koje se uspješno gaje i kod nas. Većina naših domaćinstava se od pamtivijeka bavi očuvanjem starih sorti, kao i prirodnih i tradicionalnih načina uzgoja, prenoseći ih iz generacije u generaciju, šta je i danas naša misija.