Pridružite nam se

ČUVARI SJEMENA

Često nam se desi da nam ode posljednje sjeme neke sorte i da se nakon nekoliko godina to sjeme umnoži i vrati na našu adresu. Velika je to radost! Stoga smatramo da je najbolji način očuvanja naših i svjetskih starih sorti da njihovo sjeme umnožavamo i dijelimo dalje! Ako naše sjeme podijelimo u što više domaćinstava, uvijek će ga neko umnožiti i očuvati, a time i omogućiti da to sjeme ostane u naslijeđe našim potomcima i možda da se opet danas – sutra vrati na našu adresu! 🙂

PRIDRUŽITE NAM SE

Ako vaša porodica i dalje njeguje prirodne i tradicionalne načine uzgoja usjeva i očuvanja sjemena, pišite nam koje su vam omiljene sorte koje uzgajate i koje biste voljeli podijeliti sa nama i sa ostatkom svijeta i time obezbjediti njihovo očuvanje. Do 3 sorte primamo besplatno u našu Banku – Biblioteku sjemena. Ako želite pohraniti više od 3 sorte, za pohranjivanje svake dodatne sorte koju nam pošaljete naplaćujemo 3 KM. Mi ćemo takođe sa vama rado podijeliti sjemena iz naše baze.

U BIBLIOTECI SJEMENA !

Sjemena iz naše Banke – Biblioteke sjemena su na raspolaganju svim našim prijateljima, čuvarima sjemena, uzgajivačima Našeg sjemena, kao i svima vama koji to želite postati. Ako i vi trebate neko sjeme, pišite nam, rado ćemo vam poslati šta budemo imali za simbolične donacije. Oni koji kroz godine budu uspještni u prirodnom i tradicionalnom načinu uzgoja, umnožavanju i vraćanju dobrog, kvalitetnog i klijavog sjemena, dobiće priliku da postanu uzgajivači Našeg sjemena!

VRAĆAJMO SE RAZMJENI

Svi mi koji smo pri Našem sjemenu najčešće dijelimo sjeme jedni sa drugima po principu razmjene i bez novčane naknade. Srećni smo što jedni druge na prvom mjestu podržavamo sjemenom starih sorti, savjetima i knjigama iz oblasti prirodnog i tradicionalnog načina uzgoja, opremom za uzgoj, čišćenje i očuvanje sjemena, kao i domaćim i bio proizvodima, prirodnom kozmetikom i drugim dobrima iz naših kućnih radinosti.

SAKUPLJAJMO KNJIGE I SJEMENA

Pored naše baze sjemena, imamo i malu bazu knjiga iz oblasti sjemenarstva, kulinarstva i prirodnog i tradicionalnog načina uzgoja kojom podržavamo i razvijamo naše talente i jedni druge. Kako i dalje prikupljamo knjige za našu biblioteku, pozivamo vas da nam se javite ako imate knjiga iz navedenih oblasti koje biste nam mogli ustupiti.

I DIJELIMO DALJE !

U Našem sjemenu trenutno smo svi poljoprivredni proizvođači i čuvari sjemena. S obzirom da nismo firma i nemamo reklama, za našu misiju očuvanja sjemena znaju samo oni koji sami dođu do informacije o nama ili dobiju informaciju o Našem sjemenu od nekoga. Stoga vas pozivamo da dijelite dalje kako naša sjemena, tako i informacije o našem radu!