GRAŠAK (niski) – Mali provansalac ~ 70+ SJEMENKI

GRAŠAK (niski) – Mali provansalac ~ 70+ SJEMENKI

2,70 KM

(Pisum sativum L.)

OPIS SORTE:

Niski grašak, visine oko 50 cm. Manjih zelenih mahuna. Veoma je ukusan. Odličan za zamrznuti pa ga koristiti po potrebi za kuvanja, ali i za salate, potaž, za razne priloge i razna druga jela. Nama je najdraži onako svjež, još dok je malen i sočan – sitnijih zrna, direktno u bašti dok radimo. Osvježava i daje energiju!

UPUTSTVO ZA UZGOJ:

Sije se od trećeg mjeseca ako je lijepo vrijeme. Idealno vrijeme za sjetvu je kada prođe opasnost od mraza, pa sve do osmog mjeseca. Može se sijati čak i na jesen jer dobro podnosi hladnoću. Preporuka da se sukcesivno sije, svakih 15ak dana, kako biste imali kontinuiranu berbu. Poželjno ga je često brati da potaknete produktivnost. Sorta je karakteristična po tome što ne treba potporu za rast, pa se može gajiti i u saksijama, na balkonima i u cvijećnjacima. 

BIOLOŠKA PROIZVODNJA:

Nakon nicanja, malčirati ga debelim slojem sijena, tako da sijeno ne dodiruje stabljike. Pri sjetvi se ne preporučuje dodavanje đubriva bogatih azotom jer sve mahunarke same po sebi proizvode azot. Nakon što ih poberete, stabljike kao i prazne mahune možete ostaviti da se rastvore u kompost ili ih zaorati čime ćete obogatiti azotom zemlju za sljedeće kulture koje ćete tu sijati.

PLODORED:

Kao treća grupa plodoreda sije se iza srednje zahtjevnih kultura kao što su luk, salata, cvekla i mrkva, a pretkultura je visokozahtjevnim kulturama kao što su krastavac, paradajz, paprika i tikve.

KLIJAVOST: 90 %

Pakovanje sadrži 70 – 80 sjemenki.

9 na zalihi