KUKURUZ Bjelčić

Akcija! Nema na stanju

KUKURUZ Bjelčić

2,00 KM

(Zea mays)

OPIS SORTE:

Naš domaći, mi ga zovemo bjelčić ili bijeli bosančić. Čistak, vjekovima se uzgaja, nikad nije prskan. Tradicionalno se koristi u pravljenju žganjaca, palente, cicvare, kukuruze. Dobili smo ga od jednog starog domaćinstva iz Pobrđana iz Kostajnice. Stara porodična sorta, naslijeđivana sa generacije na generciju.

UPUTSTVO ZA UZGOJ:

Sijemo na otvorenom kada prođe opasnost od mraza. Za dobar rast zahtijeva zemljište bogato organskim materijama i osunčanu lokaciju. Radi boljeg oprašivanja sadimo ga u blok od više redova. Beremo kada se ljuska potpuno osuši i ostavljamo još dvije sedmice na dosušivanje prije skladištenja.

NAPOMENA:

U Našem sjemenu se trudimo da sva sjemena uzgajamo na način da čuvamo njihovu čistotu sorte. Ipak, postoje izuzeci kada smo zbog ograničenosti raspoloživog zemljišta za uzgoj prinuđeni sijati više sorti jedne vrste u neposrednoj blizini. Ova sorta je jedan od izuzetaka. S obzirom da kukuruz traži minimalnu udaljenost od drugih sorti 300 m, postoji mogućnost da se ova sorta ukrstila sa nekom od drugih starih sorti iz okruženja.

KLIJAVOST: 93 % (test klijavosti 2021.)

Pakovanje sadrži minimalno 30 sjemenki.

Nema na zalihi