Sjeme niže klijavosti – MAK rozi (potrebna stratifikacija – pročitati pažljivo upute)

Akcija! Nema na stanju

Sjeme niže klijavosti – MAK rozi (potrebna stratifikacija – pročitati pažljivo upute)

0,90 KM

(Papaver somniferum)

OPIS SORTE:

Jednogodišnja biljka, visine od 60-100 cm. Karakteriše se lijepim rozim cvjetovima, koji privlače pčele i druge oprašivače, te je stoga vrlo korisna biljka u bašti. Takođe privlači i osolike muve u baštu koje su prirodni neprijatelji biljnih ušiju. Cvjetovi prelaze u sitnije čahure koje možemo koristiti u cvjetnim aranžmanima, dok sjemena koristimo kao dodatak kolačima i pecivima.

UPUTE ZA SJETVU:

Sijemo na otvorenom u kasnu jesen ili krajem zime. Najbolje je sijati ga na rubovima bašte jer izraste u velike biljke. Možemo ga sijati i u saksije. Sjeme blago utisnemo u zemljište i ne pokrivamo zemljom, jer klija na svjetlosti. Za dobar rast voli sunčanu lokaciju, bogato i lako propusno zemljište, ali može tolerisati i lošija zemljišta. Sam se rasijava, pa je dovoljno jednog da ga zasadite i imaćete ga svake godine ako ga puštate do sjemena.

STRATIFIKACIJA:

Zanimljivo je da se ova sorta maka baš sije u jesen jer zahtijeva hladnu stratifikaciju (izlaganje hladnoći) kako bi sjeme počelo klijati, dok neki drugi makovi normalno i lako mogu proklijati na jesen. Entuzijasti mogu probati i sa sjetvom ove sorte na proljeće. Ako sijete na proljeće, potrebno je da vrećicu sa sjemenom stavite u frižider na 2 do 6 sedmica prije sjetve, šta će mu omogućiti prije svega, ali i poboljšati klijanje. Više o ovome procesu pročitajte ovdje.

KLIJAVOST: 33 % (Test klijavosti: Februar 2022.)

Pakovanje sadrži minimalno 360 sjemenki.

Za sva sjemena u našoj ponudi radimo testove klijavosti. Neka sjemena ne prođu visoke standarde koje pratimo, ali su i dalje dobra i djelimično klijava. Tu takvih dobrih i rijetkih sorti ima da smo odlučili da vam sva ta sjemena dadnemo po minimalnoj donaciji – SVE PO 0,9 KM!

Nema na zalihi