Sjeme niže klijavosti – MIROĐIJA – KOPAR obični (potrebna stratifikacija – pročitati pažljivo upute)

Akcija! Nema na stanju

Sjeme niže klijavosti – MIROĐIJA – KOPAR obični (potrebna stratifikacija – pročitati pažljivo upute)

0,90 KM

(Anethum graveolens)

OPIS SORTE:

Potiče iz srednje Azije. Kopar, poznat u našem narodu i kao mirođija, jedna je od dobro poznatih začinskih biljaka koje se tradicionalno gaje u našim baštama. Jednogodišnja biljka koja raste do 1 m visine. Najbolje uspjeva na sunčanim mjestima. Sadrži kalcijum, željezo, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan, vitamin A, vitamin C, B kompleks itd. Ljekovitost kopra je poznata već hiljadama godina. Pomaže kod loše probave, nesanice, oslabljenog imuniteta, kašlja, lošeg apetita itd.

UPUTE ZA SJETVU:

Sije se u rano proljeće nakon zadnjeg mraza u dobro usitnjenu zemlju. Sjeme nije potrebno zagrtati. Sije se na površini sa veoma tankim slojem zemlje preko sjemena. Nije jednostavno da je zadjenete na početku, ali kako se sama rasijava dovoljno je da je jednom posijete i uvijek ćete je imati na tom mjestu ako je puštate da raste do sjemena.

STRATIFIKACIJA:

Sjeme se sije u jesen jer zahtijeva hladnu stratifikaciju (izlaganje hladnoći) kako bi sjeme počelo klijati. Kada se sije na proljeće, potrebno je da sjeme stavite u frižider na 2 do 6 sedmica prije sjetve, šta će mu prije svega omogućiti, ali i poboljšati klijanje. Više o ovome procesu pročitajte ovdje.

BERBA I UPOTREBA:

Listovi se beru cijelo vrijeme vegetacije a sjemenke u ranu jesen kad dozriju. Listovi se dodaju jelima (salatama, supama, varivima i sosovima) a od sjemenki i listova se kuva čaj. Neizostavan je pri kiseljenju krastavaca kao i u Tzatziki sosu.  Trudnice bi trebale izbjegavati korištenje kopra u većim količinama.

RECEPTI:

Tzatziki sos
400 gr jogurta
1 nariban krastavac
2-3 čena belog luka( izgnječenog)
2-3 kašike maslinovog ulja
Sok pola limuna
List kopra po želji
So i biber

Sve sastojke izmiješati i dodati so i biber po želji.

KLIJAVOST: 36 % (Test klijavosti: Februar 2022.)

Pakovanje sadrži minimalno 360 sjemenki.

Nema na zalihi