Sjeme niže klijavosti –SALATA Hrastov list

Akcija! Nema na stanju

Sjeme niže klijavosti –SALATA Hrastov list

Original price was: 3,60 KM.Current price is: 0,90 KM.

(Lactuca sativa)

OPIS SORTE:

Salata hrastov list daje lijepe, čvrste rozete zelenih listova sa dubokim urezima, koji podsjećaju na hrastovo lišće. Nježna je, hrskava i vrlo otporna na velike vrućine. Nikada gorka! Male listove već možemo brati za oko mjesec dana, a za dva i lišće u punoj veličini.

DA LI STE ZNALI:

Salata hrastov list prvi put je predstavljena 1771. godine od strane francuske sjemenske kompanije Vilmorin. Divlja salata, koja je preteče ove kao i svih ostalih danas poznatih salata, potiče iz Male Azije. Antički istoričar Herodot bilježi njeno prisustvo na trpezama persijskih kraljeva iz 6. vijeka, nakon čega, u narednim vjekovima dolazi u Evropu. Ostalo je istorija.

UPUTSTVO ZA UZGOJ:
Sijemo na proljeće u zatvorenom 2-4 sedmice pre zadnjeg mraza ili na otvorenom 2 sedmice nakon zadnjeg mraza, a na jesen na otvorenom 4-7 sedmica pre prvog mraza. Za dobar rast zahtijeva rastresito, vlažno zemljište koje veoma dobro zadržava vodu i humusno zemljište, bogato azotom.

KLIJAVOST: 42.5 % (test klijavosti 2021.)

Za sva sjemena u našoj ponudi radimo testove klijavosti. Neka sjemena ne prođu visoke standarde koje pratimo, ali su i dalje dobra i djelimično klijava. Tu takvih dobrih i rijetkih sorti ima da smo odlučili da vam sva ta sjemena dadnemo po minimalnoj donaciji – SVE PO 0,9 KM!

Nema na zalihi