Sjeme niže klijavosti – ŠTIR divlji (potrebna stratifikacija – pročitati pažljivo upute)

Akcija! Nema na stanju

Sjeme niže klijavosti – ŠTIR divlji (potrebna stratifikacija – pročitati pažljivo upute)

Original price was: 4,50 KM.Current price is: 0,90 KM.

(Amaranthus retroflexus)

OPIS SORTE:

U ishrani se koriste mladi listovi i sjeme. Lišće se koristi sveže ili kao začin. Može se spremati kao varivo ili prilog uz jelo. Neki ga smatraju ukusnijim od špinata. Sjeme ne sadrži gluten. U ishrani se koristi cijelo zrno ili brašno. Od sjemena se pravi kaša, pahuljice, proteinske pločice, supe i variva a od brašna hljeb, kolači i tjestenine. Sadrži magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum, bakar, vitamin A, B kompleks, itd.

UPUTE ZA SJETVU:

Sjeme se sije u dobro usitnjenu vlažnu zemlju na 1 cm dubine. Na temperaturi od 20 c, vrlo brzo klija. Ne zahtjeva nikakve posebne uslove za uzgoj, uspijeva lako i na siromašnim zemljištima. Nije jednostavno da ga zadjenete na početku, ali kako se sam rasijava, dovoljno je da ga jednom posijete i uvijek ćete ga imati na tom mjestu ako ga puštate da ode do sjemena.

STRATIFIKACIJA:

Sjeme se sije u jesen jer zahtijeva hladnu stratifikaciju (izlaganje hladnoći) kako bi sjeme počelo klijati. Kada se sije na proljeće, potrebno je da sjeme stavite u frižider 2 – 6 sedmica prije sjetve, šta će mu omogućiti i poboljšati klijanje. Više o ovome procesu pročitajte ovdje.

KLIJAVOST: 20 % (Test klijavosti: Februar 2022.)

Pakovanje sadrži minimalno 360 sjemenki.

Nema na zalihi