Mali sajam starih sorti 2020 (FOTO + VIDEO)

Pisani izvještaj i fotografije vas očekuju ispod video snimka.

Na gradskom šetalištu u Čelincu održana manifestacija “mali Sajam starih sorti”

Ova manifestacija okupila je nekoliko izlagača koji su na svojim štandovima predstavili svoje domaće i bio proizvode. Organizatori manifestacije su ,,Naše sjemeʼʼ, Centar za kulturu i Opština Čelinac. Štandovi sa ekološki zdravim plodovima prirode u velikoj su mjeri privukli znatiželjne posjetioce. Čelinčani su uglavnom zadovoljni ponudom, pri čemu navode da je važno da se sve više okrećemo organskoj proizvodnji. ,,Ovo je odlično i prava prilika da se promovišu ovi vrijedni ljudi, posebno ove vrijedne čelinačke domaćice koje su donijele ove proizvode. Trebalo bi više mladih domaćina da dođu ovdje i da se ovo održava”, navode posjetioci.

Stare sorte paradajza, graha, paprika i drugih biljaka uzgojenih na prirodan način privukle su veliku pažnju brojnih posjetilaca. Vrijedni izlagači su predstavili i domaće prerađevine. Navode da je sve ovo odlična prilika da se promovišu domaći proizvođači. ,,Ja i moja porodica posljednje se tri godine bavimo organskom proizvodnjom i to sve prodajemo. Na našem štandu ima svega od šarene salate, luka, paprike, cvekle. Bavimo se proizvodnjom i ajvara, napravila sam i domaće kiflice tako da zainteresovani posjetioci mogu to da degustiraju.”, kaže Radovanka Džombić, poljoprivredni proizvođač iz Čelinca.

Manifestacija se organizuje po prvi put, a okupila je pet izlagača, navode organizatori, pri čemu ističu da je sve organizovano uz preporuku Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. ,,Kada imamo ovako vrijedne domaćine, zašto onda ne bi pružili priliku da se njihov trud i rad vide? Ja se iskreno nadam da će se ova manifestacija održavati i u narednom periodu i da će manifestacija naredne godine okupiti još veći broj posjetilaca. Zbog epidemiološke situacije nismo bili u prilici da organizujemo manifestaciju u većem broju ali se nadam da će ova manifestacija prerasti u tradiciju u opštini Čelinac”, kaže Nikolina Jungić, v.d direktor Centra za kulturu Čelinac.

Iz udruženja ,,Naše Sjeme” Čelinac navode da je potrebno organizovati više ovakvih manifestaciju u Republici Srpskoj. ,,Zbog toga nam je bio motiv da organizujemo ovakvu manifestaciju gdje ćemo promovisati biološku proizvodnju. Cilj nam je da u Čelincu napravimo jedno mjesto gdje će građani moći da kupe jedan siguran i zdrav proizvod. Sada je trenutno i veća potražnja nego ponuda za biološki proizvedenim proizvodima. Stoga, ovo je prilika da pozovemo i ostale proizvođače da usmjere svoju proizvodnju ka prirodnom uzgoju jer će lakše moći da prodaju svoj proizvod”, kaže Vojin Kopuz, rukovodilac ,,Našeg Sjemena” iz Čelinca.

Pored štandova sa proizvodima za posjetioce je priređen i prikladan kulturno zabavni program.

Izvor: Glas Kotor Varoša

Ispod možete pregledati fotografije sa Sajma. Vašoj pažnji takođe preporučujemo i izvještaj, fotografije i video sa Drugog Sajma starih sorti održanog 2021. godine.