Sajam starih sorti 2022 (FOTO + VIDEO)

Pisani izvještaj i fotografije vas očekuju ispod video snimka.

Sajam starih sorti, prirodnih i tradicionalnih proizvoda, prirodne kozmetike i starih zanata po treći put održan u Čelincu

Šarolik Sajamski prikaz ručnih radinosti u vidu pletenih čarapa, vezenih nošnji i glinenih zdjela, vratio je na kratko sve Čelinačke posjetioce u nekadašnja vremena kada su ove predmete koristili njihovi preci. Ipak posebna pažnja je bila usmjerena na proizvode i prerađevine od mlijeka, meda, voća i povrća čije su mirise i ukuse posjetioci željeli osjetiti. Posjetioci i izlagači navode da je interesovanje za domaće proizvode svake godine sve veće i veće.

Ove godine u okviru Sajma se predstavilo 16 izlagača. Po prvi put na Sajam došao je i Dalibor Nosić iz Ljubuškog koji je predatvio svoje proizvode u vidu svježeg povrća, zimnice ali i starih sorti peradi. Objašnjava da se prije tri godine orjentisao na proizvodnju bez hemijskih preparata.

– Zanimljivo je ljudima vidjeti i čuti kako to ja radim. Ljudi sve više vode računa o zdravlju i to im je zanimljivo čuti kako mi uzgajamo određene proizvode. Ovdje ima i nekoliko egzotičnijih sorti kao što je kivano, peruanski krompir i bijeli patlidžan što na našem području jako dobro uspijeva – rekao je Nosić.

Ono šta je osnova Sajma je promocija domaćih proizvoda proizvedenih bez hemije ali i potenciranje domaćih sorti i autohtonih sjemena koja su nekada bila naširoko zastupljena na ovim prostorima.

-Za proizvodima bez hemije je sve veća potražnja. Ako pogledamo svjetska istraživanja, vidimo da je sve veća portažnja za hranom proizvedenom bez hemije kao i za starim i autohtonim sortama. Tržište sve više ima potrebu za sortama koje se navikavaju na naše uslove iz godine u godinu i time postaju otporne na vremenske promjene. Stare sorte su bitne i zbog toga što su reproduktivne i jednom kada ih nabavite, možete ih imati u vijek vijekova ako puštate biljke da idu u sjeme- rekao je Kopuz.

Ovogodišnji Sajam je okupio 16 izlagača iz različitih krajeva BiH. U okviru Sajma je organizovana i mala likovna kolonija čiji su motivi jesenjih boja ukrasili Sajamsku atmosferu.

Izvor: TVK3 i Glas Srpske

Ovogodišnji Sajam je karakterističan i po tome što smo imali jednu javnu prosidbu. Da pogledate video snimak ovog nesvakidašnjeg događaja posjetite NAŠ BLOG!

U nastavku dijelimo sa Vama mnoštvo fotografija sa ovogodišnjeg Sajma, a Vašoj pažnji preporučujemo i izvještaj, fotografije i video snimke SA PRETHODNIH SAJMOVA.

Zahvaljujemo Braći Tadić i bratu i sestri Džombić na ovjekovječenju naših Sajmova foto aparatom! Budite slobodni da skidate, čuvate, štampate ili dijelite dalje i fotografije i vijesti koje dijelimo sa vama.