Sajam starih sorti 2021 (FOTO + VIDEO)

Pisani izvještaj i fotografije vas očekuju ispod video snimka.

Održana manifestacija Sajam starih sorti, domaćih i bio proizvoda

21. septembra 2021. godine u Čelincu je održana manifestacija ,,Sajam starih sorti, domaćih i bio proizvoda” na kojoj su predstavljene stare sorte sjemena i zdrave hrane. Ova manifestacija koja je održana drugi put po redu, okupila je ove godine sedam izlagača iz raznih krajeva Republike Srpske. Sajam je pružio priliku da se predstave posebno domaćini i uzgajivači zdrave hrane sa teritorije opštine Čelinac. Među njima bila je i porodica Džombić koji se bave uzgojem povrća. Navode da su za posjetioce predstavili prerađevine od povrća među kojima su u ovom periodu aktuelne ukiseljene paprike, krastavci i paradjz, kao i ajvar. Navode da je neophodno mnogo napora i truda kako bi se ovakvi proizvodi dobili ističući kako je sve manje domaćina, a posebno domaćica koje žele da rade zimnicu.

Na ovogodišnjem sajmu bio je i Mijodrag Vuković iz banjalučkog naselja Krupa na Vrbasu koji je sa svojom malom porodičnom firmom ,,Vuk tartufi” predstavio proizvode od tartufa. Među proizvodima bile su i prerađevine od tartufa kao što su namazi i ulje od tartufa. Vuković poručuje kako želi sa ovim proizvodima promovisati uzgoj i preradu tartufa za koje, kako on kaže, u Srpskoj postoji malo  interesovanja. Organizatori ove manfestacije su “Naše sjeme” i Centar za kulturu, fizičku kulturu, sport, obrazovanje i informisanje opštine Čelinac. Predstavnik “Našeg sjemena” Vojin Kopuz kaže kako je osnova svega bila promocija starih sorti koje su se nekada uzgajale na ovim našim područjima, kao i da se prikaže poljoprivredni potencijal koji mogu predstavljati oni koji se bave ekološkom i bio proizvodnjom. Kao organizator i jedan od izlagača, za posjetioce je predstavio neke stare sorte sjemena među kojima su i naš poznati visoki grah kukuruzar, stara sorta niskog graha zelenček kao i mali plavi kukuruz kokičar.

Kopuz navodi da su ove godine imali 30 sorti sjemena u ponudi pri čemu se nada da će svake naredne godine ponudu dopunjavati novitetima iz asortimana naših starih i rijetkih sorti. Ističe i činjenicu da je primjetno u posljednih nekoliko godina da se čelinčani sve više okreću starim sortama kako zbog otpornosti na razne vremenske uticaje ali još više i zbog njihovih nutritivnih vrijednosti i blagodati koje imaju po zdravlje. Direktor Centar za kulturu, fizičku kulturu, sport, obrazovanje i informisanje Nikolina Jungić kaže da je ovaj događaj zahvaljujući pomoći opštine i drugih privrednih subjekata ponovo tu kako bi posjetiocima predstavio privredni potencijal Čelinca i drugih opština u oblasti zdrave hrane.

Za sve prisutne na Sajmu starih sorti, domaćih i bio proizvoda, bio je priređen i bogat kulturno – zabavni program.

Izvor: TV K3

Ispod možete pregledati fotografije sa Sajma. Vašoj pažnji takođe preporučujemo i izvještaj, fotografije i video sa Trećeg Sajma starih sorti održanog 2022. godine.