KUKURUZ Šećerac

KUKURUZ Šećerac

2,70 KM

(Zea mays)

OPIS SORTE:

Odličan za kuhati mlad kao i za peći na žaru. Najbolje pečenjke daje! Sladak i prelijep! Znači, za trošit u mlado. Pogodan je i za zamrzavanje. Savjet za zamrzavanje u komuši kako bi se što bolje očuvao i ne bi pokupio mirise iz zamrzivača. Na stabljici bude dosta zaperaka. Ne treba ih sve kidati, jer je na jednoj stabljici moguće ubrati i 2-3 klipa. Kada dozrije, zrna znaju izgledati kao da su malo dehidrirana, pa je poželjno prije sjetve namočiti ga. Djeca ga obožavaju!

UPUTSTVO ZA UZGOJ:

Sijemo na otvorenom kada prođe opasnost od mraza. Za dobar rast zahtijeva zemljište bogato organskim materijama i osunčanu lokaciju. Radi boljeg oprašivanja sadimo ga u blok od više redova. Beremo kada se ljuska potpuno osuši i ostavljamo još dvije sedmice na dosušivanje prije skladištenja.

NAPOMENA:

U Našem sjemenu se trudimo da sva sjemena uzgajamo na način da čuvamo njihovu čistotu sorte. Ipak, postoje izuzeci kada smo zbog ograničenosti raspoloživog zemljišta za uzgoj prinuđeni sijati više sorti jedne vrste u neposrednoj blizini. Ova sorta je jedan od izuzetaka. S obzirom da kukuruz traži minimalnu udaljenost od drugih sorti 300 m, postoji mogućnost da se ova sorta ukrstila sa nekom od drugih starih sorti iz okruženja.

KLIJAVOST: 90 % (test klijavosti 2021.)

Pakovanje sadrži minimalno 30 sjemenki.

Nema na zalihi