KUKURUZ Biljanin bosančić ~ 50+ SJEMENKI

Akcija!

KUKURUZ Biljanin bosančić ~ 50+ SJEMENKI

Original price was: 3,60 KM.Current price is: 1,80 KM.

(lat. Zea mays)

OPIS SORTE:

Jedan od varijateta bosančića. Ranije sazrijeva od sorti sa većim klipom. Ima manju, tanju pa time i lomljiviju kuruzovku, tj. stabljiku. Ima pretežno pljosnato zrno i tanak tekun. Naša uzgajivačica iz Šnjegotine Donje iz Čelinca ga je naslijedila od svoje svekrve. Sjeme je od žute do blago crvene boje, čak je i klip kod nekih kuruza bijele a kod nekih roze boje.

UPUTSTVO ZA UZGOJ:

Sijemo na otvorenom kada prođe opasnost od mraza. Za dobar rast zahtijeva zemljište bogato organskim materijama i osunčanu lokaciju. Radi boljeg oprašivanja sadimo ga u blok od više redova. Beremo kada se ljuska potpuno osuši i ostavljamo još dvije sedmice na dosušivanje prije skladištenja.

NAPOMENA:

U Našem sjemenu se trudimo da sva sjemena uzgajamo na način da čuvamo njihovu čistotu sorte. Ipak, postoje izuzeci kada smo zbog ograničenosti raspoloživog zemljišta za uzgoj prinuđeni sijati više sorti jedne vrste u neposrednoj blizini. Ova sorta je jedan od izuzetaka. S obzirom da kukuruz traži minimalnu udaljenost od drugih sorti 300 m, postoji mogućnost da se ova sorta ukrstila sa nekom od drugih starih sorti iz okruženja.

KLIJAVOST ≈ 80 % (test klijavosti 2021.)

Pakovanje sadrži 50 – 60 sjemenki.

16 na zalihi