LUK Ljutika / kozjak / češljo / česmo / češnjo

LUK Ljutika / kozjak / češljo / česmo / češnjo

5,40 KM

(Allium ascalonicum)

OPIS SORTE:

Ljutika je stara vrsta luka koja je danas jako cijenjena u gastronomiji. Ova sorta koju mi imamo u ponudi je naša stara sorta, okruglastih lukovica. Blago ljutog je ukusa, slatkasta i jako sočna! Karakteristika ove sorte je da iz jedne lukovice dobijete od 3 pa čak i do 9 lukovica u zemlji, šta nam u sezoni daje obilje mladog luka iz samo jedne lukovice (vidi fotografije)! Osim što je idealna kao mladi luk, glavice su fantastičnog ukusa i vjekovima predstavljaju malu tajnu velikih kuhara! Definitivno najukusnija vrsta i sorta luka koju smo do sad probali!

UPUTSTVO ZA UZGOJ:
Ljutika se sije i u jesen i u proljeće. Voli dobro nagnojena zemljišta. Kad bude visine oko 15ak cm već je spremna za čupanje. Pažljivo odvojite i iščupajte onoliko mladih lukova koliko vam treba. Važno je da ostavite samo 2~3 da bi se od njih razvile glavice. Iz zemlje se vade kad je nadzemni dio potpuno suv.

Pakovanje sadrži: 100 grama sjemenskih lukovica.

ps. Sjemenske lukovice ovog luka imamo u vrlo ograničenim količinama! Stoga samo jedno pakovanje od 100 gr možete naručiti pri jednoj narudžbi!