LUK Ljutika / kozjak / češljo / česmo / češnjo

Akcija! Nema na stanju

LUK Ljutika / kozjak / češljo / česmo / češnjo

4,00 KM

(Allium ascalonicum)

OPIS SORTE:

Ljutika je stara vrsta luka koja je danas jako cijenjena u gastronomiji i medicini. Ova sorta koju mi imamo u ponudi je stara sorta sa naših područja. Sorta koju imamo u ponudi je više okruglastih lukovica, dok postoji na našim područjima i ona izduženih lukovica. Blago ljutog je ukusa, slatkasta je i veoma sočna! Karakteristika ove sorte je da iz jedne lukovice dobijete od 3 pa čak i do 9 lukovica u zemlji, šta nam u sezoni daje obilje mladog luka iz samo jedne lukovice! Vidi fotografije. Osim što je idealna kao mladi luk, glavice su fantastičnog ukusa i vjekovima predstavljaju malu tajnu velikih kuhara. Pored toga, veoma je cijenjena u svijetu medicine odvajkada, o čemu danas svjedoči i mnoštvo stručnih radova na temu antikancerogenog djelovanja ove vrste luka. Definitivno jedna od najukusnijih i najvrijednijih vrsta luka koju smo do sada probali!

UPUTSTVO ZA UZGOJ:
Ljutika se sije i u jesen i u proljeće. Voli dobro nagnojena zemljišta. Kad bude visine oko 15ak cm već je spremna za čupanje. Pažljivo odvojite i iščupajte onoliko mladih lukova koliko vam treba. Važno je da ostavite samo 2~3 da bi se od njih razvile nešto veće glavice za ishranu. Iz zemlje se vade kad je nadzemni dio potpuno suv.

Pakovanje sadrži: 100 grama sjemenskih lukovica.

ps. Sjemenske lukovice ovog luka imamo u vrlo ograničenim količinama! Stoga samo jedno pakovanje od 100 gr možete naručiti pri jednoj narudžbi! Za vandredne potrebe, pišite nam pa ćemo napraviti izuzetak ako budemo u mogućnosti.

Nema na zalihi