BAKTERIJE IZ ZEMLJIŠTA KAO PRIRODNI ANTIDEPRESIV

Bakterije iz neposrednog okruženja ne moraju nužno biti opasne i pogubne za naš imunitet i, uopšte, zdravstveno stanje, naprotiv!

Postoje i dobre bakterije, znate već za njih, jer sigurno nema čovjeka koji nije čuo za, recimo, probiotike. Ali, postoje i dobre bakterije u zemljištu, koje takođe mogu blagotvorno djelovati na naš organizam dok radimo. Ovaj put govorimo o onima koje, vjerovali ili ne, mogu poboljšati naše raspoloženje.

Ljubitelji hortikulture će vam potvrditi da te aktivnosti koje sprovode na otvorenom poboljšavaju raspoloženje, smanjuju stres i povećavaju osjećaj zadovoljstva. Ipak, odagnati negativne emocije je moguće i zahvaljujući određenim „saučesnicima“ iz same zemlje.

Da, govorimo o dobrim bakterijama, koje mogu pozitivno uticati na naše raspoloženje i, samim tim, djeluju kao prirodni antidepresiv, pa radove u bašti ili cvjećnjaku zaista možemo posmatrati i kao višestruku terapiju!

Konkretno, govorimo o bakteriji Mycobacterium vacccae (mikorobakterijum vake), čije je izvorno stanište zemljište, a u ljudski organizam dospijeva tako što je ljudi udišu, progutaju ili kroz mikroranice na rukama. Poznata je kao „bakterija sreće“! Naime, nedavno je naučno dokazano da ova bakterija utiče na nervne ćelije tako što podstiče lučenje serotonina, tj. hormona sreće.

Tokom više istraživanja, utvrđeno je da poboljšava kognitivne funkcije, ali i da ima uticaj na hronovu bolest, pa čak i na reumatoidni artritis. Takođe, utvrđeno je i da podstiče imunitet, odnosno utiče na lučenje takozvanih T ćelija i tjelesnih tečnosti, a čija je uloga odbrana od virusa, nekih vrsta alergija pa čak i karcinoma.

Dakle, zemlju u ruke i budimo srećni! I ne zaboravimo… kada god imamo priliku, zemlju trebamo obrađivati golim rukama-Zemlja se treba osjetiti!

Ako vam se svidio ovaj tekst, molimo vas da ga podijelite dalje!

OVDJE možete pregledati i pročitati i ostale članke sa našeg bloga.

Pratite našu internet stranicu, uskoro slijede nove korisne informacije!