Sabiranje sjemenskog naslijeđa iz 2018.

Dragi Čuvaru Sjemena,

došlo je vrijeme da saberemo i oduzmemo naše sjemensko naslijeđe iz 2018. U kući Kopuza, u Čelincu gdje se rodila naša mala Biblioteka Sjemena, 2018. je bila vatreno krštenje. Sijali smo tokom cijele godine, gdje god bi našli malo slobodnog mjesta i kad god bismo uhvatili malo slobodnog vremena. Kao rezultat toga, u novembru smo na otvorenom brali maune i gra, u decembru pamuk i peruanske jagode, a u januaru rotkvice, kupus, kelj, peršun, paštrnjak, radič, endiviju, rukolu, raštiku, itd. i to sve – naravno – stare sorte!

Ovo je bio prvi put u istoriji našeg malog domaćinstva da smo ubirali toliko raznovrsnih plodova usred zime. Od 90tih kad smo se doselili iz Mrkonjića do danas, svake godine smo dobijali pun gepek povrća iz Šipova i Mrkonjića od naših. 2018. godina je bila prva godina kada smo mi slali kese s plodovima iz naše male skromne bašte u Čelincu u Šipovo i Mrkonjić. Moram priznati da se ovo desilo prvenstveno zahvaljujući starim sortama, jednim dijelom zbog njihove otpornosti i drugim zbog njihove nevjerovatne ljepote, nevjerovatne raznolikosti i bogatstva oblika, boja, mirisa i ukusa koji su nas iz dana u dan zvali u baštu i kad bismo bili najumorniji, samo da vidimo “šta je sad niklo”.

Da se nisu desile ove kese povrća koje su po prvi put za mog života promjenile pravac kretanja, u cijeloj ovoj frtutmi i angažmanu oko održavanja Biblioteke, možda ne bismo ni primjetili da smo ipak napravili neki mali iskorak kada je u pitanju jačanje našeg porodičnog prehrambenog suvereniteta, šta nam je negdje i bio krajnji cilj kada smo počinjali sa sakupljanjem starih sorti.

 

Ako vam se svidio ovaj tekst, molimo vas da ga podijelite dalje!

OVDJE možete pregledati i pročitati i ostale članke sa našeg bloga.

Pratite stranicu Našeg sjemena, uskoro slijede nove i korisne informacije!

Komentariši

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>